Bonton vozača

U automobilu
Lepo ponašanje u automobilu ne znači samo pridržavati se saobraćajnih pravila i propisa. Postoje i mnoga nepisana pravila ponašanja koja treba poštovati ako hoćemo da nam vožnja bude bezbedna i da ne ometamo druge učesnike u saobraćaju. Dužnost vozača je da poslednji uđe u vozilo, posle svih ostalih putnika.
Ako je vozač amater, na počasno mesto pored sebe smestiće ženske osobe, ljude kojima odaje poštovanje, starije i krupnije osobe. Ako je vozač profesionalac, počasno mesto je sa desne strane na zadnjem sedištu. To važi i ako se službenim kolima vozi više putnika. Deca se voze na sedištu pored vozača tek kada napune petnaest godina.
Kada stigne na cilj putovanja, vozač treba da izađe prvi i pomogne ženama i starijim osobama da izađu.


Ako neko u automobilu hoće da otvori prozor ili da puši, treba prvo da se dogovori sa ostalim putnicima. Isti je slučaj i sa korišćenjem radija u kolima. Na kraćim relacijama razgovor u kolima bi mogao da ometa vozača, ali na dužim relacijama je koristan, jer razbija monotoniju putovanja. Prilikom vožnje kolima nepristojno je davati instrukcije vozaču, jer takvo ponašanje može imati suprotan efekat. Ako želimo da vožnja bude sporija, možemo to napomenuti na početku putovanja, a primedbe možemo saopštiti na kraju vožnje. Vozač treba da ima obzira prema ostalim učesnicima u saobraćaju. Ne sme bezobzirno da pretiče ostale učesnike, bez obzira koliko mu vreme bilo dragoceno. Prema pešacima treba da bude krajnje korektan i da ih uvek propusti na pešačkim prelazima. Uvek treba da uspori ako prolazi pored škole, vrtića, dečjeg igrališta. Ne sme da zatrubi iza leđa pešaka u uskoj ulici. Ako je voda na putu, treba da uspori da ne bi isprskao pešake. Vozači treba da se uzdržavaju od svađe sa ostalim učesnkcima u saobraćaju. Ako smatraju da ih je neko ugrozio, treba da zapišu registraciju vozila, vreme prekršaja i lokaciju i da ih prijave nadležnim organima. Takođe je nekulturno svađati se, raspravljati ili psovati saobraćajce.
Sirenu treba koristiti samo u slučaju opasnosti.
Pri noćnoj vožnji ne smemo svojim velikim svetlom zaslepljivati vozila koja nam dolaze u susret.
Ako se na putu primeti vozilo u kvaru ili saobraćajna nesreća, treba stati i ponuditi pomoć. Vozilo nikad ne treba parkirati tako da se ometaju drugi učesnici u saobraćaju. Takođe se ne sme parkirati na travnatim površinama u gradu.
Vozači ne smeju svojim ponašanjem ugrožavati prirodnu sredinu u kojoj se kreću bacanjem otpadaka kroz prozor, istresanjem pepeljara, ispuštanjem motornog ulja u vodu ili zemlju ili pranjem vozila na rekama i potocima.
Nikada ne smete voziti pod uticajem alkohola. Ako ste popili više nego što treba, bolje je da kući odete taksijem ili da vas neko odveze.
Nikada nemojte nagovarati vozača da konzumira alkohol dok vozi kola, niti da sedate sa pijanim vozačem u kola.

U autobusu
Prilikom ulaska u autobus, osim putnika koji su ranije došli, prednost imaju trudnice, mala deca, majke sa decom, invalidi, stare i nemoćne osobe. Ovim osobama treba i ustupiti sedište u autobusu. Nažalost, izgleda da kultura ponašanja u ovom prevoznom sredstvu još nije zaživela, pa se mogu videti mnoge mlađe osobe koje ležerno sede, dok starije stoje pored njih.
Dešava se i da se neka starija osoba uvredi ako joj ponudite mesto, jer se ne oseća dovoljno starom i iznemoglom da bi prihvatila. U svakom slučaju, prilikom ulaska u vozilo ne smete se gurati, niti laktovima krčiti sebi put.
Ako nosite pakete ili torbe, smestite ih tako da ne smetaju drugim putnicima. Još više treba voditi računa ako nosite kišobran sa koga se cedi voda.
Otpaci se nipošto ne smeju bacati na pod ili kroz prozor.
Ako putujemo sa malim detetom, treba paziti da ono svojim nogama ne isprlja susedne putnike ili da im smeta na neki drugi način.
Ako u autobusu sretnemo poznanika, razgovor s njim treba svesti na najnužnije. Nepristojno je konverzirati tako da svi u autobusu mogu to da slušaju. Nije nepristojno obratiti se nepoznatom saputniku, ali ako osetimo da nije raspoložen, razgovor treba prekinuti.
Pušenje u autobusu zabranjeno je i putnicima i voznom osoblju.
Ne treba se upuštati u razgovor ili prepirku sa vozačem autobusa ako nam se nešto ne dopada prilikom vožnje. Još je neukusnije vređati ili psovati putnike ili vozača.
U autobusu nije pristojno zavirivati u novine saputnika, ni sedeti raširenih ruku ili nogu. Ako je neko nezadovoljan uslugom gradskog prevoza, može se obratiti saobraćajnom preduzeću i saopštiti svoje prigovore i primedbe.

U avionu
Kao i u drugim prevoznim sredstvima i u avionu je najvažnije da pazimo da svojim ponašanjem ne smetamo drugima. Pošto je avion specifično prevozno sredstvo, naša najmanja nepažnja može izazvati nervozu kod drugih. Za vreme leta za sve se možemo obratiti stjuardesi. Ako nam je nešto potrebno, dozvaćemo je pritiskom na dugme iznad glave i vrlo brzo ćemo biti usluženi.
U zavisnosti od dužine leta, bićemo posluženi osvežavajućim pićima i obrocima. Treba pomoći stjuardesi i dodati obrok putniku koji sedi do nas pored prozora.
Ako nam je hladno, možemo dobiti ćebe, a ako nam je muka, doneće nam aspirin i čaj.
Ako putujemo sa decom, stjuardesa nam može pomoći oko hranjenja i oblačenja. Za obavljanje usluga stjuardesama se ne daje napojnica.

U vozu
Ako vozom putujete dužom relacijom bez spavaćih kola, putovanje može biti veoma naporno. Treba se truditi da budete što manje nametljivi ostalim putnicima u kupeu.
Potrudite se da stignete na stanicu dovoljno pre polaska voza, da ne bi taksijem ili automobilom jurili kroz grad. Takođe bi trebalo da se pre putovanja raspitate sa kog perona polazi voz, da se ne biste u poslednjem trenutku gurali pred šalterima na stanici radi obaveštenja.
Kada ulazite u kupe, potrebno je da pozdravite putnike koji tu već sede, stavite svoj prtljag iznad svog sedišta i smestite se a da pritom torbama ne ometate ostale.
Ako nemate rezervaciju, ljubazno upitajte putnike da li ima slobodnog mesta. Isto tako, dužni ste da ljubazno ponudite slobodno mesto ako već sedite u kupeu a neko vam se obrati za pomoć. Vozne karte i sva potrebna dokumenta tebalo bi da držite na jednom mestu pored vas da ne biste, tražeći ih, ometali druge putnike.
Hrana koju nosite na put ne bi smela da bude aromatična, jer bi to moglo nekom da smeta. Prilikom obeda pazite da ne mrvite po kupeu ili slučajno nekog isprljate. Niste obavezni da nudite ostale putnike, osim ako ih poznajete.
U vozu je zabranjeno pušenje, osim u kupeu za pušače. Ako je nekom putniku zagušljivo, potrebno je da se dogovori sa ostalima da li da otvori prozor ili ne. Ako bi to drugima smetalo , može izaći u hodnik i tamo stati kraj otvorenog prozora. Ako se nekom prispava, treba da izbegava naslanjanje na ostale putnike. Nije dozvoljeno preveliko raskomoćivanje, niti izuvanje cipela, čak ni noću. Takođe je zabranjeno stavljati noge na sedište preko puta. Ako biste želeli da se ugasi svetlo, morate se dogovoriti sa ostalima.Možete voditi razgovor čak i sa onima koje prvi put srećete, ali nemojte preterivati u tome, da ne zamorite sagovornika. Nikada nemojte pričati o svojim problemima, privatnim ili službenim.
Ako vam je dosadno, možete se zabaviti čitanjem novina ili knjige. Ako sa sobom vodite decu, potrebno je da im ponesete omiljene igračke ili knjige, da bi se zabavila kada im postane dosadno, da ne ometaju druge. Takođe je potrebno poneti dovoljno maramica, salveta, pelena i stvari za presvlačenje ako je dete malo.
Treba paziti da vaše dete prilikom obroka ili igranja ne isprlja ostale putnike.
U vozu je nepristojno češljati se, popravljati odeću ili se šminkati u prisustvu ostalih putnika. Kada izlazite iz kupea, treba pomoći ženskim osobama i starijim saputnicima da skinu prtljag. Takođe se pozdravite sa ostalima pre nego što izađete. Ako putujete spavaćim kolima, pozdravite saputnike pri ulasku. Starijoj osobi ili invalidu treba ponuditi donji ležaj. Saputnici iz kupea se dogovaraju kada će leći i ustati. Dok se jedan putnik sprema za spavanje, drugi treba da izađe u hodnik ili vagon-restoran. Prilikom jutarnjeg umivanja, preko pižame ili spavaćice treba obući kućni ogrtač. Sa ostalim putnicima ne treba voditi duge razgovore, naročito ako nam sagovornik nagovesti da to ne želi. U vagon-restoranu pravila su ista kao i u drugim restoranima. Ako je restoran pun, treba se zadržati samo toliko da bismo bez žurbe mogli da ručamo. Prema drugim osobama za stolom treba biti ljubazan, ako je potrebno dodati im vodu ili slanik, jer je prostor u vagon-restoranu uglavnom skučen.
Ako želimo da zapalimo cigaretu, moramo da zatražimo dozvolu ostalih, pogotovo ako još nisu završili sa jelom.

Ne treba se mešati u razgovor drugih osoba za stolom, osim ako nam one to ne dozvole. Ako se nalazimo u kupeu i primetimo da se drugi saputnici spremaju da jedu, trebalo bi da izađemo u hodnik i tamo se zadržimo izvesno vreme, da bi se oni osećali slobodnije. Ali, ako nas ponude, možemo prihvatiti, s tim da ne preteramo u jelu. Naš narod je poznat kao gostoljubiv i možemo uvrediti saputnike ako se ničim ne poslužimo.

 

Na brodu
Za razliku od drugih prevoznih sredstava, brod svojim komforom i prostorom omogućava da se putnici osećaju kao u hotelu. Zato je vrlo važno pridržavati se pravila plovila.
Ako sa nekim delite kabinu a putovanje je duže, potrebno je da se međusobno predstavite, ali ako ste zajedno samo jednu noć, dovoljno je pozdraviti se pri dolasku i pre odlaska. Sa saputnikom se dogovarate oko odlaska ujutru u kupatilo, izbora ležaja, pušenja u kabini, gašenja svetla pre spavanja i tako dalje.
Kada idete u restoran, morate biti pristojno obučeni, naročito za vreme večere.
Ako vas kapetan pozove na ručak ili večeru, to treba shvatiti kao veliku čast i prihvatiti poziv. Ali, nikako ne smete pre kapetana početi obed. Ako putujete turističkom klasom, prtljag treba držati pored sebe, ali tako da ne smeta ostalim putnicima. Posle obeda, ostatke hrane ne smete bacati u more, već ih stavite u kesu i bacite u korpu za otpatke. Na kraju putovanja treba se pozdraviti sa putnikom koji je sedeo do vas, bez obzira da li ste sa njim razgovarali tokom putovanja ili ne. Na dužim putovanjima možete napraviti i poneko poznanstvo, tako će vam putovanje biti prijatnije, ali vas to ne obavezuje da sa poznanstvom nastavite po završetku putovanja.

Auto-stop
Vožnja auto-stopom je nekada bila česta pojava. Sada je toga daleko manje, ali još uvek postoje osobe koje koriste taj način putovanja. Naročito su mlade osobe sklone da tako putuju, jer sa malim sredstvima mogu da proputuju i svoju, i strane zemlje.
Ako ste vozač, budite veoma oprezni ako u vozilo primate nepoznatu osobu. Ako se već odlučite na to, prema saputniku se ponašajte fer i korektno. Nikada nemojte nuditi svoje ljubavne usluge, bez obzira što možda smatrate da ste neodoljivi. Prema stoperu se ponašajte onako kako biste želeli da se drugi ponašaju prema vama.
U suprotnom slučaju, koristite tuđe usluge samo ako ste zaista u nevolji i tada ljubazno objasnite vozaču zašto ste morali da se poslužite autostopom. Tom prilikom i vaš izgled, i vaš prtljag moraju biti uredni. Kada budete u vozilu, ne smete biti suviše bučni. Takođe, ne smete sami pojačavati radio u kolima ili svoj radio bez dozvole vlasnika. U svakom slučaju, vozaču treba da bude prijatno što vas je primio u kola.